پکینگ لاستیکی چیست؟
پکینگ لاستیکی به عنوان قطعه آب بندی متحرک (سیل) یک قطعه لاستیکی میباشد که برای آب بندی پیستون و شافت پمپها کاربرد دارد. این نوع پکینگها را با لاستیک طبیعی یا مصنوعی در اندازه یا سایزهای مختلفی تولید میکنند و عمر مفید پکینگ لاستیکی به نوع جنس و متریال بکار رفته بستگی دارد. برای افزایش استحکام پکینگهای لاستیکی معمولا از الیاف تقویت کننده استفاده میکنند یا با استفاده از رینگهای پشتیبان هم گاها به آنها استحکام میدهند. پکینگهای لاستیکی به صورت ردیف و بعضا چند تکه تولید میشوند که تحمل فشار بالایی نیز دارند.
برای شناخت کاربرد پکینگها که به عنوان گلویی یا پیستونی شناخته میشوند باید به لبه های داخلی و خارجی آنها توجه کرد. پکینگ هایی که لبه های بیرونی آنها بلندتر باشد گلویی و اگر لبه های داخلی آنها بلند تر باشد پیستونی گفته میشوند. بعضی از لبه های پکینگها با هم تقارن دارند یعنی لبه های بیرونی و داخلی آنها برابر است، در این نوع پکینگها، هم گلو و هم پیستون با هم کار میکنند. طریقه نصب آنها معمولا به گونهای است که با فشار، لبه پکینگ را به دیواره چسبانده و به شکل بهتری آببندی را انجام میدهند.
کاربرد اصلی پکینگها
میتوان گفت وظیفه اصلی پکینگهای لاستیکی، جلوگیری و ممانعت از نشت هرگونه مایعات، جامدات یا گازها به درون دستگاه مربوطه میباشد. البته باید این را هم اضافه کرد که با توجه به ابعاد و جنس پکینگ، کاربرد یا موارد مصرف آنها نیز تغییر پیدا میکند. از مهمترین کاربرد پکینگ در صنایع مهم میتوان به کاربرد در کارخانه های فولاد و کارخانه های سیمان و آهن اشاره کرد به این دلیل که پکینگهای لاستیکی در برابر فشار، مقاومت خوبی از خود نشان میدهند و تحمل بسیار بالایی دارند و به راحتی شکل آنها تغییر پیدا نمیکند. پکینگ لاستیکی با قرار گرفتن در حفره مخصوص آب بندی بر روی پیستون و سیلندر وظیفه پیشگیری از نشت سیالات ( مایعات سمی،گازها)، جامدات، مواد خطرناک، گازها، انواع آلودگی ها و … را برعهده دارند و بیشتر در صنایع فولاد، سیمان سازی، آهن و سیلندرهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گیرند.
جنس و ویژگی پکینگ لاستیکی
پکینگ های لاستیکی بسته به نوع شرایط محیطی و عملکرد از متریال مختلف مانند وایتون، لاستیک مصنوعی، ضد اسیدی، سیلیکونی و … تهیه و تولید می شوند. از ویژگی های بارز پکینگ های لاستیکی که موجب شده این قطعات از پرمصرف ترین نوع آب بندها باشند می توان به دوام و استحکام، ضد زنگ بودن، کیفیت بالا، ابعاد واندازه های دقیق، نصب آسان و کم هزینه بودن آن ها اشاره کرد.
انواع ساختار پکینگها و کاربرد آنها
پکینگ لاستیکی دو طرفه فلز دار : مورد استفاده در جک های پنوماتیک
پکینگ لاستیکی یک طرفه پلی یورتان : با وظیفه ی اب بندی در سیلندرهای پیستون از پرکاربردترین نوع پکینگ های لاستیکی محسوب می شود.
پکینگ لاستیکی منجیددار : این نوع پکینگ ها از جنس لاستیک نیتریل و یک لایه الیاف کتان یا پلی استر به جهت بالابردن مقاومت در برابرفشار تهیه می شوند.
پکینگ لاستیکی پیستون : با قرار گرفتن در ابتدای سیلندر جک ها از آنها در برابر نشت سیالات محافظت می کنند.
پکینگ لاستیکی طبقاتی ( V-PACK ) : با قابلیت تنظیم ارتفاع استفاده شده در جک ها
پکینگ لاستیکی گلویی : با قرار گرفتن در جهت مخالف استوانه ای جک های پنوماتیک بهترین عملکرد خود را در نقش آب بند و نشت سیالات به خارج ایفا می کنند.
انواع پکینگ لاستیکی
پکینگهای لاستیکی در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام دارای ویژگی و کاربردهای خاص خود هستند. در زیر شما را با انواع پکینگ لاستیکی آشنا خواهیم کرد
- پکینگ پلی یورتان (PU)
- پکینگ ضد اسید
- پکینگ ضد روغن
- پکینگ هیدرولیک و پنوماتیک
- پکینگ سیلیکون
- پکینگ کاستاش (ترک)
تنوع و کاربرد پکینگها بسیار زیاد است و ما سعی کردیم این مقاله را در دو بخش تقسیم کنیم. شما الان در حال مشاهده قسمت نخست این مقاله هستید که در اینجا شما را با پکینگهای پلی یورتان (PU)، پکینگ ضد اسید و پکینگ ضد روغن آشنا خواهیم کرد. با نوین صنعت همراه باشید.
پکینگ پلی یورتان
یک سیستم آب بند مناسب و کارآمد به جهت آب بندی پیستون ها و شافت پمپ ها برای جلوگیری از نشت مایعات و یا ورود هوا به داخل پمپ ها یکی از ملزومات در ادوات صنعتی و غیر صنعتی می باشد که از رایج ترین و کاربردی ترین آب بندها پکینگ های لاستیکی می باشد و پرمصرف ترین نوع آن پکینگ های پلی یورتان را می توان نام برد. پکینگ های پلی یورتان از نوع یک طرفه پکینگ های لاستیکی می باشند که بصورت دینامیک بر روی پیستون و شافت قرار می گیرند و از کاربردی ترین و بهترین نوع آن محسوب می شوند. پکینگ های پلی یورتان دارای ویژگی هایی از جمله ضد ساییدگی خوردگی، مقاوم در برابر مواد روغنی، مقاومت دمایی تا ۱۵۰ درجه سانتی گراد می باشند. این پکینگ ها به دو صورت پیستونی و گلویی می باشند.
نحوه کار و قرارگیری پکینگ های پلی یورتان بدین صورت می باشد که در نوع گلویی لبه های بیرونی بلند تر و در نوع پیستونی لبه داخلی بلندتر می باشد و پکینگ پلی یورتان با ایجاد فشار سیال موجب چسبیدن لبه ی آب بند به دیواره می شود که کارایی آن را افزایش می دهد. در واقع در پکینگ های پلی یورتان فشار وارد شده از سیالات در قسمت پشتی سیل می باشد که با افزایش این فشار، چسبندگی لبه ها به دیواره های سیلندر بیشتر می شود و عملکرد بهتری را از خود نشان می دهند که موجب پیشگیری از نشتی به بیرون می شود. در کنار سنگینی پکینگ های پلی یورتان، هزینه و قیمت مناسب آن ها موجب شده تا یکی از گزینه های اقتصادی در بین آب بندها محسوب شود.
خواص فیزیکی
خواص مکانیکی خوب نظیر استحکام کششی، چقرمگی، مقاومت به سایش و مقاومت به تخریب شدن، به علاوه زیست سازگاری خوب میباشند که آنها را در گروه مواد مناسب جهت کاربردهای پزشکی قرار میدهد.
پکینگ ضد اسید
پکینگ ضد اسید (EPDM) همانطور که از نامش پیداست قابلیت ضد اسیدی دارد و در برابر آب شور و خورنده اسیدی و بازی بسیار مقاوم است و از این رو پکینگ ضد اسید جهت آببندی پمپ و جک هایی که با سیالات اسیدی و بازی خورنده در تماس می باشد، به کار می رود. پکینگ ضد اسید همان پکینگ EPDM می باشد که دربردارنده مقاومت در برابر خورنده ها و ترکیبات شور می باشد.
ویژگیهای پکینگ ضد اسید
- مقاوم در برابر نیرو الکتریسیته
- مقاوم در برابر آب شور
- مقاومت دمایی تا 100 درجه سانتی گراد
- مقاوم در برابر اسید و باز
پکینگ ضد روغن
همانطور که از نام این پکینگ پیداست، مقاومت مناسبی در برابر چربیها و مایعات روغنی از خود نشان میدهد. این نوع پکینگها از جنس NBR ضد روغن جهت استفاده در جکهای پنوماتیک بادی و روغنی کاربرد دارند که در برابر دماهای بالا بسیار مقاوم می باشد.
پکینگ آب بند هیدرولیک (پیستون)
پکینگ آب بند پنوماتیک
پکینگهای آب بند گلویی پنوماتیک با نام پکینگ پنوماتیک در اکثر سیستمهای داینامیک استفاده میشود و از دو عملکرد ترکیبی همزمان آب بند/گردگیر آن به علت فشار عملیاتی پایینتر در مقایسه با مواردی که در هیدرولیک وجود دارد استفاده میشود. با بهرهگیری از متریال مناسب استفاده از پکینگ گلویی پنوماتیک منجر به توسعه سیستم آب بندی با عملکرد بالا متناسب با قیمت و بهرهوری عالی است. این نوع پکینگها در جک های رفت و برگشتی برای انتقال نیرو کاربرد دارد. به طور کل این نوع پکینگ انتقال نیروی مکانیکی در دو جهت را در جک ها انجام میدهد. سایزهای استاندارد پکینگهای جک پنوماتیک از سایزهای ۲۰ الی ۲۵۰ میلیمتر دسته بندی میشوند.
پکینگ سیلیکون
پکینگ سیلیکون (Silicone) از پرکاربرد ترین و پرمصرف ترین نوع پکینگهای لاستیکی می باشد و محبوبیت زیادی بین مشتریان و مصرف کنندگان را از آن خود کرده است. این نوع پکینگها به لطف بافت سیلیکونی در صنایع مهمی مانند صنایع غذایی به ویژه لبنیات کاربرد بیشماری دارند. و علت آن این است که در برخورد با هرگونه مواد غذایی رنگ پس نمی دهد و همچنین در این مواد به هیچ گونه حل نمی شود. در مورد دمای پکینگ سیلیکون باید بگوییم که از دمای منفی ۳۰ درجه سانتی گراد تا دمای مثبت ۲۵۰ سانتی گراد کاربرد دارند. تمامی پکینگ ها وظیفه آببندی را بر عهده دارند و بیشتر از لاستیک مصنوعی و لاستیک طبیعی ساخته شده اند.
پکینگ کاستاش (ترک)
یکی از انواع پکینگ لاستیکی پلی یورتان، پکینگ کاستاش از یک برند ترکیه ای می باشد. پکینگهای کاستاش به عنوان یک آب بند که از مهم ترین قسمت های سیلندرها است، قابل استفاده در جک های هیدرولیکی و پنوماتیکی به منظور قرار گرفتن در محفظه مخصوص بر روی پیستون یا شافت ها می باشند که به جهت ممانعت از ورود عامل خارجی، آلودگی و نشت سیالات در پیستون ها طراحی و تولید می شوند. پکینگهای کاستاش در ابعاد و اندازه های گوناگون و به دو صورت گلویی و پیستونی با کارایی متفاوت بسته به شرایط محیطی در سیستم ها و ادوات صنعتی و غیرصنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. پکینگهای کاستاش به دلیل نوع متریال پلی یورتان استفاده شده در ساختار آنها با دوام و مستحکم هستند و در برابر ساییدگی، حرارت بالا مقاومت بالایی از خود نشان می دهند به نحوی که مقاومت دمایی پکینگهای
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!