ضربه گیر لاستیکی
ضربه گیر لاستیکی
تولید ضربه گیر لاستیکی
جنس ضربه گیر های لاستیکی
نئوپرن ها از جمله پلیمر های الاستومری هستند که به دلیل داشتن ویژگی های خاص در تولید ضربه گیر استفاده میشوند. لاستیک نئوپرن یا پلی کلروپرن نام های دیگر لاستیک کلروپرن با نشان CR هستند، که مقاومت آنها در برابر تغییرات دمایی فصلی موجب کاربرد فراگیر این پلیمر در ساخت ضربه گیر های صنعتی میباشد. از خصوصیت های کلروپرن میتوان به دانسیته ی 1.25 گرم بر سانتی متر مربع، دمای ذوب بیش از 120 درجه سانتیگراد، و سختی برابر 20 تا 95 (Shore A) اشاره کرد. پلیمر نیتریل یا NBR یکی دیگر از مواد کاربردی در تولید ضربه گیر های لاستیکی میباشد، که نام علمی آن لاستیک اکریلونیتریل بوتادین است. از ویژگی های مهم آن تحمل تغییرات دمایی گسترده از منفی 40 تا مثبت 180 درجه سانتیگراد است. این ویژگی باعث کاربرد فراوان این محصول در تولید انواع ضربه گیر، و کوپلینگ لاستیکی ( که در ساخت موتور ها و ماشین آلات صنعتی کاربرد دارد) شده است. سیلیکون، کامپند های NR یا لاستیک طبیعی و SBR که همان لاستیک های سنتزی یا مصنوعی است، از دیگر پلیمیر های الاستومری هستند که در ساخت و تولید انواع ضربه گیر کاربرد فراوان دارند.
انواع ضربه گیر های لاستیکی
انواع ضربه گیر لاستیکی در گرید های A، B، C، D ، با تفاوت در میزان سختی و دانسیته ی پلیمر در هر دسته تولید میشوند. نحوه کاربری آنها عموما به دو صورت کلی اتصال با پیچ و مهره و بالشتکی میباشد. دسته بندی بعدی در ارتباط با کاربرد آنهاست که در ادامه به چند نمونه این محصولات و نوع کاربری آنها اشاره خواهیم کرد.
اکسپنشن جوینت لاستیکی
ضربه گیر بلوک زنی
پلیمرهای طبیعی و سنتزی با نشان های NR و SBR از جمله الاستومر هایی هستند که در تولید ضربه گیر بلوک زنی بکارگیری میشوند. این قطعات لاستیکی با استفاده از فلز تقویت شده و به صورت مستطیل شکل یک طرف دوپیچ و دو طرف رزوه تولید میشوند. این نوع از ضربه گیر های لاستیکی بخاطر مقاومت بالا در برابر فشار در سیستم ها و سازه های سنگین و نیمه سنگین، مثل پایه الکترو موتورها، آسانسورها و بالابرها استفاده میشود. از کاربردهای ضربه گیرهای بلوک زنی میتوان به کاهش لرزش و صدا در نقاط پایه ای، خنثی سازی تکان های حاصل از ضربه و فشار، اشاره کرد.